Bijna zestig procent van de zzp’ers rekent aan zijn klanten een te laag tarief. Dat stellen Martijn Pennekamp van ikwordzzper.nl en Arjan van den Born, hoogleraar creatief ondernemerschap aan de Universiteit van Tilburg. 

Zzp’ers krijgen minder per uur betaald dan ze eigenlijk zouden willen innen. Dat blijkt uit een enquête van gebruikers en het analyseren van data van zzptarief.nl, de website van Van den Born en Pennekamp waar zzp’ers hun gewenste uurtarief kunnen berekenen.

Dat zzp’ers minder kunnen vragen dan ze eigenlijk willen lijkt een open deur: iedereen wil immers meer verdienen. Maar het gaat hier om de prijs die de zzp’er in rekening zou moeten brengen om de kosten te dekken én een redelijk maandinkomen over te houden. Het gaat gemiddeld om een inkomen van 2.850 bruto per maand.

Het uurtarief dat een zzp’er dan moet vragen om dat bruto inkomen te bereiken is 49,92 per uur. Dit komt omdat een zzp’er gemiddeld slechts zo’n 29 uren per week kan declareren bij een klant. De overige tijd, gemiddeld 12 uur per week, gaat op aan onbetaalde werkzaamheden zoals acquisitie en administratie.

Zo’n 38 procent van de zzp’ers brengt echter 25 procent minder in rekening dan een voor hen kostendekkend tarief (dat dus hoger of lager kan zijn dan die 49,92 euro, red.). Achttien procent zit boven het gewenste minimumtarief, de rest zit iets onder of op dat tarief.

Geen honger

Een bedrijf dat onder de kostprijs werkt, gaat op termijn failliet. Hoe komt het dat zzp'ers dan toch in staat zijn om onder de kostprijs te werken zonder van honger om te komen?

Het komt vooral omdat Pennekamp en Van den Born, hoogleraar creatief ondernemerschap aan de Universiteit van Tilburg, uitgaan van een 'kostprijs' waarin alle kosten zijn opgenomen.Dat wil zeggen dat ze ook rekening houden met de kosten die zzp'ers zeggen te moeten maken voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering, verdere opleiding en gewenste pensioenvoorzieningen.

Hoewel al deze zaken inderdaad tot de kosten moeten worden gerekend, zijn het wel posten waar zelfstandigen gemakkelijk op kunnen bezuinigen. En dat lijken ze, naast het feit dat ze gewoon netto minder overhouden per maand, dan ook te doen.

Overigens stelt Pennekamp "dat je niet de conclusie kunt trekken dat iedereen maar aan het bezuinigen is op verzekeringen". Het kan immers ook zou zijn dat men wel verzekerd is, maar gewoon genoegen neemt met wat minder inkomen.

Je kunt volgens Pennekamp wel de conclusie trekken dat zzp'ers  iets te weinig aan pensioenopbouw doen. "Want als je kijkt naar wat men opgeeft als het bedrag wat ze jaarlijks voor hun pensioen willen inleggen, 2500 euro per jaar, dan is dat belachelijk weinig ten opzichte van je eigenlijk zou moeten sparen."

Lees ook

Martijn Pennekamp: zzp'er pas op met bemiddelaars

Vakbond: 'Verplicht pensioen zzp'er stap te ver'

Uurtarief berekenen voor zzp'er (gratis rekentool) 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl